Logo de Amnistia Internacional
CABECERA

Secció Espanyola | Catalunya

Formulario para buscar dentro de la web de Amnistía España
CONTENIDO

Agenda i activitats  Notícies Locals  Notícia Catalunya

Notícia Catalunya
Catalunya. 16-04-18
Sant Jordi 2018: una proposta de llibres i parades al carrer
Haz clic para ampliar

Reprenem la tradició dels darrers anys de presentar-vos, cada  diada de Sant Jordi, un seguit de llibres que, ja sigui per la  temàtica, perquè ens resulten inspiradors o perquè informen i transmeten valors, afavoreixen la reflexió i la sensibilització sobre drets humans.

Aquesta és una tria personal elaborada per periodistes de l'Àrea de Comunicació d'AIC, que en cap cas representa l'organització ni suposa cap aval d'Amnistia Internacional a autors/es i obres seleccionades.

>>> RECOMANACIONS DE LLIBRES  (document PDF, 7 pàgines)

**ACTIVITATS I PARADETES DE SANT JORDI DE GRUPS D'AIC per dilluns 23/04**

 • BARCELONA: Passeig de Gràcia, 72 (entre carrers Mallorca i València, costat Besòs). Hi haurà signatura d'autors
 • L'HOSPITALET DE LLOBREGAT: Rbla. Just Oliveras (cantonada amb C/ Lleida)
  Amb signatura d'autors
 • SANT CUGAT DEL VALLÈS: Pl. d'Octavià (Monestir). D'11 a 20h.
 • GRANOLLERS: C/ Anselm Clavé (davant del Museu) de 9 a 14h.
 • VILAFRANCA DEL PENEDÈS: Rbla. de Sant Francesc de 9 a 20h.
 • TARRAGONA: Rbla. Nova de 8 a 19h.
 • MOLINS DE REI: Pl. del Palau i carrer Rafael Casanova de 10 a 14h.

.....................................................................................................................................................................

 • Una amistat prohibida: L'estat d'Israel contra Tali Fahima de Montserrat Arbós ( Tigre de Paper, 2016)

Temes: Israel /  Palestina / Reportatge / Periodisme

Tali Fahima és una jove israeliana sefardita a qui no interessa la política però que fa amistat amb Zakariya Zbeidi, considerat un terrorista per Israel. Aquest fet porta Fahima a denunciar les actuacions del seu país a Gaza i Cisjordània i serà detinguda pels serveis secrets israelians en considerar-la còmplice de l'enemic i per donar suport a una organització terrorista. Reportatge periodístic amb tècniques de ficció, Arbós ens mostra, amb un estil personal i valent la història real d'una amistat prohibida.


 • Una historia de violencia d'Óscar Martínez (Debate, 2018)

Temes: Conflicte / Centreamèrica / Periodisme d'investigació

Óscar Martínez, periodista i redactor del diari digital salvadorenc El Faro, ha estat recentment a Barcelona per parlar-nos del seu periodisme: compromès, documentat, que creua narratives i no entén de gèneres tancats. En aquest llibre, Martínez se submergeix en el context de violència que afecta la població de la regió, una de les més perilloses del món i que explica la crisi de refugi que pateixen El Salvador, Hondures o Guatemala. Amb to íntim i la determinació del periodisme més sincer, directe i autèntic, Martínez recorre barris que la policia evita i acompanya membres dels càrtels per trobar les claus de la violència.

 • Desplaçar el centre / Desplazar el centro de Ngũgĩ wa Thiong'o (Raig Verd / Rayo Verde, 2017)

Temes: Àfrica / Colonialisme / Cultura / Assaig

Els Estats occidentals han monopolitzat el poder cultural i això ha suposat la minorització de les cultures africanes. Per alliberar la cultura de l'eurocentrisme, les herències colonials i el racisme, wa Thiong'o defensa que cal desplaçar el poder des d'Occident cap a la resta d'esferes culturals del món, i dins les fronteres nacionals desplaçar els centres de poder de les elits cap als centres creatius, en condicions d'igualtat. Les reflexions d'un dels principals pensadors africans són de plena actualitat en un món que encara ha de passar comptes amb el colonialisme.

 • L'acusació / La acusación de Bandi ( Edicions del Periscopi / Libros del asteroide, 2017)

Temes: Corea del Nord / Relat curt / Contes / Drets Humans

Primer llibre de ficció que surt de Corea del Nord, l'autor s'ha d'amagar rere un pseudònim. Recull set històries de ciutadans que van viure sota la dictadura nord-coreana, de les seves vides trencades i dels reptes que han d'afrontar per sobreviure a la fam, l'arbitrarietat i la persecució d'un règim totalitari, un dels grans desconeguts del món actual pel seu aïllacionisme.

 

 • Vivir bien la vida de J.K. Rowling (Salamandra, 2018)

Temes: Discurs / Amnistia Internacional

Aquest llibre recull el discurs de l'escriptora J.K. Rowling (Harry Potter) a Harvard al 2008. Les seves paraules són font d'inspiració per a tots aquells que s'han aturat a pensar el significat de la vida i parla dels beneficis del fracàs i de la importància de la imaginació. L'autora de Harry Potter també recorda quina va ser la experiència que més li va marcar abans de ser famosa: el seu pas com a treballadora d'Amnistia Internacional, que defineix com la principal lliçó d'humilitat i una de les experiències més inspiradores de la seva vida.

 • Veus sense refugi d'Anna Cabot i Badia Bouia ( Males Herbes, 2017)

Temes: Migració / Europa / Refugiats / Novel·la

L'Anna Cabot, pediatra, i la Badia Bouia, educadora i traductora, viatgen a Grècia a ajudar les persones que fugen de la guerra de Síria i malviuen als camps. Un cop allà, s'adonen que la millor solidaritat per a aquestes persones és escoltar-les, i en aquest llibre es recullen els testimonis d'aquestes persones refugiades, sobre el que han viscut a la guerra i la vida que han deixat enrere.

 • Un país petit / Pequeño país de Gael Feye ( Empúries / Salamandra, 2016)

Temes: Conflictes / Àfrica / Grans Llacs / Novel·la

En Gabriel té deu anys i és de Burundi, fill d'un emprenedor francès i de mare ruandesa. Com qualsevol nen de la seva edat passa la major part del temps amb la colla, però aquesta infantesa feliç s'acabarà un cop comenci la guerra i amb els seus propis ulls visqui la violència del conflicte i el genocidi del país veí, Ruanda. Amb una prosa senzilla, crua, el cantant Gael Feye s'estrena en el món de les lletres amb un llibre que t'atrapa i no et deixa anar fins al final.

 • A la cambra fosca de Susan Faludi (Edicions del Periscopi, 2018)

Temes: Transsexualitat / Identitat / Autobiografia /  Investigació

Susan Faludi guarda el record del seu pare, amb qui no té contacte, com el d’un home masclista, distant i fins i tot agressiu. Però quan s’assabenta que s’ha sotmès a una operació de canvi de sexe decideix viatjar a Budapest per descobrir la seva veritable identitat. Un llibre biogràfic que explora els límits de la idea d’identitat i com un progenitor que es vol reconciliar amb un món amb el qual sempre ha estat en conflicte.

 • La història de John Carlos de John Carlos i Dave Zirin (Sembra llibres, 2018)

Temes: Segregació racial / Estats Units / Memòries

Les memòries de John Carlos, escrites amb el periodista Dave Zirin, expliquen la història d’un jove de Harlem.  Un militant dels drets civils que va conèixer Martin Luther King en la fundació del Projecte Olímpic pels Drets Humans. Un heroi que ho va arriscar tot el 1968 durant la glòria olímpica (una imatge encara icònica que ha passat a la història) per defensar davant de tot el món la igualtat entre races i la justícia social.

 

 • Gos Blanc de Romain Gary (Angle Editorial, 2017).

Temes: Racisme / Estats Units / Novel·la

Aquesta història autobiogràfica ens ubica a l'any 1968, on Romain Gary es troba amb un gos abandonat al carrer. L'autor es decideix a adoptar-lo i poc després s'adona que és un "gos blanc", ensinistrat anteriorment per atacar només a persones negres. Aquest llibre tracta de la lluita que té Gary per reeducar el gos i fer-lo esborrar aquest marcat caràcter racista que l'havien ensenyat.

 • Sweet sixteen d'Annelise Heurtier (Pagès Editors / Editorial Milenio, 2017)

Temes: Segregació racial / Estats Units / Novel·la

Inici del curs escolar del 1957. Per primer cop, l'institut més prestigiós d'Arkansas, als EUA, obre les portes a estudiants afroamericans. Només nou estudiants valents seran els pioners. Davant d'ells, dos mil cinc-cents alumnes blancs disposats a tot per impedir-ho. «I quan ens ho pensaves dir? T'has plantejat les conseqüències de la teva decisió? No pots entendre que ens posaràs en perill a tots?» Una història inspirada en fets reals.

 • Cuadernos de Kabul de Ramón Lobo (Península, 2018)

Temes: Afganistan / Conflicte / Periodisme /Reportatge

El veterà periodista de guerra Ramón Lobo regala al lector històries de la vida quotidiana de les persones anònimes víctimes del conflicte de l'Afganistan. Són els veritables perdedors de la guerra, víctimes de la lluita i de l'absència de pau que mai tenen veu perquè se'ls escolti. Diu l’autor, del llibre: «Este es un libro de personas y aromas, de un Kabul a pie de calle que fluye paralelo a la política y a la guerra. Un Kabul en su mayoría invisible para la mayoría de los diplomáticos y contratistas extranjeros».

 • Prohibido Nacer de  Trevor Noah (Blackie Books, 2017)

Temes: Apartheid / Sud-Àfrica / Autobiografia

La mare d'en Trevor era afroamericana i el seu pare, blanc. Es van enamorar durant l'apartheid a Sud-Àfrica on estava prohibit tenir un fill com a resultat d’una relació interracial. Aquesta obra autobiogràfica tracta de l'evolució en la vida d'en Trevor, amb un inici ple de penúries que finalment acaba convertint-se en estrella de la comèdia política als Estats Units. Trist, i alhora divertit, irresistible i commovedor, aquest llibre és també una carta d'amor a una mare excepcional.

 • El desertor de Siegfried Lenz (Edicions de 1984 / Impedimenta, 2017).

Temes: Guerra /  Novel·la

Walter Proska és un soldat alemany destinat a Polònia l'últim estiu de la II Guerra Mundial. Els soldats, desgastats per la guerra i la calor, miren de distreure's, si és que abans no embogeixen per la desesperació. El protagonista començarà a plantejar-se el sentit de la guerra i prendrà una decisió sorprenent. Llibre incòmode sobre la devastació de les guerres, és, alhora, poètic, amb una ambientació que t'atrapa i uns personatges d'una humanitat que trasbalsa.

 • Istanbul Istanbul de Burhan Sönmez (Edicions del Periscopi, 2018)

Temes: Turquia / Drets Humans / Relats 

Quatre persones romanen detingudes a una cel·la subterrània en algun indret d'Istanbul mentre esperen els interrogadors. Per suportar l'espera, durant deu dies s'expliquen històries que giren sempre al voltant de la ciutat d'Istanbul, convertint-la en protagonista de la història.

 • Molsa / Musgo de David Cirici (Edebé, 2013)

Temes: Guerra / Conflictes / Infància

Molsa és un gos a qui bombardegen casa seva i perd tota la seva família. Aquesta història narrada pel gos en primera persona explica la cerca que farà per trobar als seus dos nens, la Janinka i el Mirek. El gos haurà de sobreviure a la fam, als seus records i a l’estada en un camp de concentració.

 • Un regalo para Kushbu. Historias que cruzan fronteras de Gabi Martínez, variïs autors (Astiberri, 2017)

Temes: Migrants / Discriminació / Periodisme / Còmic

Nou persones arriben a Barcelona per refugiar-se de la misèria, la guerra o la persecució que reben al seus països. Tot i arribar a Europa amb ànsies d'esperança, es troben que els seus drets són vulnerats per lleis d'estrangeria discriminatòries i excloents.

 

 


I a les xarxes socials