Logo de Amnistia Internacional
CABECERA

Secció Espanyola | Catalunya

Formulario para buscar dentro de la web de Amnistía España
CONTENIDO

Agenda i activitats  Notícies Locals  Notícia Catalunya

Notícia Catalunya
Catalunya. 19-04-17
Sant Jordi 2017: recomanacions de llibres per a la diada
Haz clic para ampliar


Ja fa uns anys que cada diada de Sant Jordi us recomanem llibres que, per la seva temàtica, perquè ens resulten inspiradors, o perquè informen i transmeten valors, pensem que afavoreixen la reflexió i la sensibilització sobre drets humans.

Hi trobareu de tot: novel·la, còmic, no ficció i assaig, periodisme i reportatges, poesia, viatges, novetats, fons de catàleg... És justament la nostra idea: que cadascú pugui descobrir aquell llibre especial per a una diada també especial.

Aquesta és una tria personal elaborada per periodistes de l'Àrea de Comunicació d'AIC, que en cap cas representa l'organització ni suposa cap aval d'Amnistia Internacional a autors/es i obres seleccionades.

+ RECOMANACIONS DE LLIBRES PER SANT JORDI (PDF, 12 pàgines)

Que gaudiu de la diada, i no oblideu fer-vos amb molts llibres i roses! Llegir ens fa lliures, persones més informades i crítiques i sempre és una porta oberta a l'acció per aconseguir un món millor!

Coordinació i edició: Dani Vilaró / Redacció: Pau Dachs
..........................................................................................................................

 

 • 'Daha' de Hakan Gunday (Ed. Periscopi / Catedral).

Temes: Migració / Tràfic de persones / Infància / Turquia / Novel·la

En turc, 'daha' vol dir ‘més’ i és també la primera paraula que aprenen els migrants que arriben de manera irregular a Turquia a la recerca d'una vida millor. Allà poden acabar a mans d'en Gazâ, nen de nou anys que s'ha convertit en traficant d'éssers humans.

Text esfereïdor, poètic, bell i terrible alhora, que examina la vida dels qui es lliuren, cada dia, a la guerra humana. «El resum dels conflictes que assolen mig món, religiosos, econòmics, culturals, demogràfics i històrics. Això és el que aconsegueix, de vegades —aquesta vegada—, la literatura.», escriu Francesc Serés en un interessant pròleg.

 • 'No somos refugiados' d'Agus Morales. Fotografia: Anna Surinyach (Círculo de Tiza).

Temes: Refugi / Reportatge / Síria / Afganistan / Mèxic / Jordània / Mediterrani

Ens trobem immersos en el moment de la història amb més gent desplaçada per les guerres. No és una crisi d'Europa: és global. Vivim en un món d'èxodes.

El periodista Agus Morales, amb fotografies d'Anna Surinyach, segueix el camí d'aquestes persones per Síria, l'Afganistan, Mèxic, Jordània, la ruta letal del Mediterrani...

Llibre necessari per poder entendre i explicar qui són les persones refugiades, d'on vénen, per què vénen, com i quan. Pròleg de Martín Caparrós.

 • 'Hijos del Nilo' de Xavier Aldekoa (Ediciones Península).

Temes: Viatges / Reportatge / Àfrica / Sudan del Sud / Sudan / Etiòpia / Egipte

L'esperat segon llibre del periodista Xavier Aldekoa després del magnífic «Oceáno África». Aldekoa ha recorregut el Nil, des de les fonts fins a la seva desembocadura, per descobrir-nos les seves gents, cultures i tradicions.

El Nil, tan llarg i divers, és avui la pau del nord d'Uganda però també la guerra del Sudan del Sud; és la vida a les valls d'Etiòpia i la mort en els calabossos d'Egipte o el Sudan. És dictadura, desigualtat, progrés, esperança i ànsies de llibertat.

El Nil segueix sent bressol del mestissatge de les grans cultures africanes i mediterrànies d'ahir i d'avui.

 • 'Somnis en temps de guerra' / 'Sueños en tiempos de guerra' de Ngũgĩ wa Thiong'o (Raig Verd / Rayo Verde)

Temes: Kènia / Colonialisme / Àfrica / Infància / Memòries / Escola

Aquest esplèndid llibre és una mostra de com petites coses -la mirada d'un nen kenià àvid de coneixement que comença a anar a escola-, ens obren la porta a reflexions universals.

Ngũgĩ, que anys més tard esdevindria un dels principals escriptors i pensadors africans, descriu des de la seva mirada de nen la vida colonial, la guerra per la independència i les relacions complicades entre una classe mitjana cristianitzada emergent i la població rural empobrida que manté creences tradicionals.

El testimoni del Ngũgĩ nen és sensible i alhora commovedor: l'educació i els somnis poden canviar el món.

 • 'El mapa del mundo de nuestras vidas' de Bru Rovira (Altaïr)

Temes: Acció humanitària / Reporterisme / Conflicte / Mediterrani / Àfrica

L'Aitor i la Paula són dos dels protagonistes de Metges Sense Fronteres que narren la seva experiència de treball humanitari.

Txetxènia, l'antiga Iugoslàvia, Geòrgia, RD Congo, Afganistan, Sierra Leone, Libèria, Síria o els rescats en el Mediterrani dibuixen, entre altres escenaris, el mapa del món de les nostres vides, on també el reporter Bru Rovira comparteix les seves pròpies experiències.

Testimonis de la nostra època, cap d'ells pot evitar una pregunta incòmode: ¿Per què el món és com és i per què l'ésser humà pot ser de vegades tan generós i altres tan miserable?

 • 'Breve historia del conflicto armado en Colombia' de Jerónimo Ríos Sierra (Libros de la Catarata)

Temes: Colòmbia / Construcció de pau / Conflicte / Guerra

El conflicte armat intern colombià s'ha allargat més de cinquanta anys. A més de les dues guerrilles més antigues de l'Amèrica Llatina, les FARC i l'ELN, al llarg d'aquestes dècades s'han sumat com a protagonistes del conflicte altres grups armats, com els paramilitars o els càrtels de la droga.

La superació del conflicte ha transitat des d'esforços sincers de diàleg fins a polítiques governamentals de tall militarista i contrainsurgència. El llibre sintetitza i busca comprendre la complexitat de la violència a Colòmbia, però també els nous horitzons i desafiaments que s'obren en la seguretat i la construcció de pau, un cop se superi un conflicte que ha deixat enrere més de 200.000 morts.

 • 'Negociar la paz con las FARC' de Vicenç Fisas (Icària Editorial)

Temes: Colòmbia / Construcció de pau / Conflicte / Guerra

Ho explica el mateix autor:

«Negociar el final d'un conflicte armat, per segellar un acord de pau, i amb garanties de compliment, és una tasca tremendament complexa i plena de dificultats (...)

La història d'una negociació, que és el propòsit d'aquest petit llibre, és la història del que han fet i deixat de fer persones de carn i os, unes a una banda de la taula, i unes altres a l'altra, però juntes en el mateix propòsit d'aconseguir la fi de l'enfrontament armat».

 • 'Johny va agafar el fusell' de Dalton Trumbo (Angle Editorial)

Temes: Pacifisme / Guerra / Conflicte / Novel·la

Joe Bonham s’allista voluntari per lluitar pel seu país amb un fusell a les mans, com sempre ha desitjat, i és enviat al front europeu. Poc després, el jove soldat es despertarà en un hospital i descobrirà horroritzat que no es pot moure, ni veure, ni sentir, ni parlar...

Publicada el 1939, Angle Editorial la presenta per primer cop traduïda al català (per Albert Pijuan) en el cinquantè aniversari de la mort del seu autor, Dalton Trumbo.

Amb un estil directe, furiós i dur, és un llibre impossible d'oblidar, una obra mestra intemporal, un cop de puny antibel·licista que apunta al cor i a les emocions per dinamitar la glorificació de les guerres que fan exèrcits i molts governs del món.

 • 'Vides aturades' de Bel Olid. Fotografies: Gerard Masagué (Ara Llibres)

Temes: Migracions / Refugi / Grècia / Acollida / Testimonis / Fronteres

Després de viatjar fins als camps de refugiats de Grècia, l’escriptora Bel Olid ha recollit, en un volum que edita Ara Llibres, històries de persones que hi viuen atrapades. L'autora busca que deixin de formar part d’un «ells» anònim i llunyà per formar part d’un «nosaltres» que, fins a l’inici de la guerra, feia una vida semblant a la de qualsevol europeu.

Com és la vida dels que arriben? Bel Olid exposa sense embuts les vergonyes i humiliacions que han de patir centenars de milers de persones que fugen de la guerra i la persecució en els seus països d’origen.

Perquè els refugiats no són xifres: són milers de vides amb noms i cognoms i amb històries personals que mereixen que escoltem.

 • 'Llàgrimes de sal' de Lidia Tilotta / Pietro Bartolo (Ara Llibres)

Temes: Lampedusa / Refugi / Mediterrani / Migracions / Acollida / Fronteres

Pietro Bartolo és el metge que acull migrants i persones refugiades que arriben a l'illa italiana de Lampedusa, a mig camí d'Europa i Líbia, i escenari de nombroses tragèdies al mar.

El metge els assisteix, en té cura i, sobretot, els escolta. Aquestes pàgines narren la dura i emotiva història d’aquells que han fugit de la misèria, la fam o la guerra dels seus països d’origen.

Des del coratge i el compromís, aquest llibre extraordinari ens apropa la magnitud de la tragèdia de l'actual crisi de refugi i ens fa un avís necessari, entre el dolor i l'esperança, contra la indiferència europea de qui no vol veure.

 • 'Patas de perro' de Carlos Droguett (Malpaso)

Temes: Diferència / Exclusió social / Alteritat / Novel·la / Xile

Considerada per molts una de les millors novel·les xilenes de tots els temps, és una rondalla extraordinària sobre la diferència i les persones diferents, sobre com és de necessari preservar allò que ens converteix en singulars.

El llibre explica la història d'en Bobi, que no és un nen qualsevol: ha nascut amb potes de gos, dorm al terra, no porta sabates i és alimentat amb carn crua. A l'escola és objecte de burles i agressions físiques.

Al·legoria feroç de l'exclusió social publicada per primera vegada el 1965, Malpaso recupera ara la que durant molts anys, a la Xile de Pinochet, va ser una novel·la secreta, un llibre de culte.

 • 'Activismo en red y multitudes conectadas. Comunicación y acción en la era de Internet' de Guiomar Rovira (Icària Editorial)

Temes: Xarxes / Activisme / Mobilització social / Internet / Comunicació

En els últims temps han irromput noves experiències en xarxa que sorprenen i contrasten amb el desenvolupament d'estratègies tecnològiques per al control social, la vigilància massiva i el profit econòmic.

A mitjans dels noranta, amb la irrupció del moviment altermundista, comença a mostrar-se el poder transnacional de xarxes d'activistes capaces d'actuar en l'àmbit global des de contextos locals i diversos.

A partir del 2011 entren en escena les multituds connectades i aplegades a les places de ciutats del món, canalitzant fluxos globals d'indignació. Explorar la relació entre xarxes digitals i la mobilització social és el propòsit del llibre.

 • 'L'Islam avui. Alguns aspectes controvertits' de Dolors Bramon (Fragmenta editorial)

Temes: Islam / Religió / Societat / Política

Llibre polèmic que fins i tot des d'alguna tribuna periodística catalana es va demanar prohibir (?), Dolors Bramon, coneguda professora d'estudis àrabs i islàmics, vol que el llibre es converteixi en una eina que permeti orientar-se amb més rigor i profunditat en alguns dels aspectes més controvertits relacionats amb l'islam i amb la seva inserció en el món contemporani.

L'obra estableix amb claredat la terminologia apropiada per parlar de l'islam, de manera que conceptes com gihad o xaria es presenten amb una precisió que contrasta amb l'ús que se'n fa habitualment als mitjans de comunicació.

 Llibre necessari, que trenca tòpics i imatges estereotipades que no ajuden gens a l'entesa entre persones, cultures i països.

 • 'Querida Ijeawele. Cómo educar en el feminismo' de Chimamanda Ngozi Adichie (Random House)

Temes: Feminisme / Dona / Àfrica / Societat / Educació / Diversitat / Pensament

«En lloc d'ensenyar-li a la teva filla a agradar, ensenya-li a ser sincera. I amable. I valenta. Anima-la a dir el que pensa, a dir el que opina en realitat, a dir la veritat. [...] Digues-li que, si alguna cosa la incomoda, es queixi, que cridi.»

El feminisme comença en l'educació. Amb la seva veu càlida i directa, l'escriptora nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie adreça aquesta carta emotiva a una jove mare que acaba de donar a llum. En els seus quinze consells reivindica la formació dels fills/es en la igualtat i el respecte, l'amor pels orígens i la cultura.

Una invitació a rebutjar estereotips, a abraçar el fracàs i a lluitar per una societat més justa. Un missatge bonic amb reflexions tan honestes com necessàries i que agradarà a mares, pares, fills i filles.

 • 'Últims testimonis / Últimos testigos' d'Svetlana Aleksiévitx (Raig Verd / Debate)

Temes: Guerra / Infància / Testimonis / Unió Soviètica / Història

La 2a Guerra Mundial va deixar al seu pas per territori soviètic milions de víctimes infantils. Aquest llibre és el conjunt de veus d'aquells que van sobreviure: nens durant la guerra, ara adults, ens parlen del que va passar, de la guerra als seus ulls. Svetlana Aleksiévitx ens presenta la guerra explicada no per soldats, ni polítics, ni historiadors, sinó pels més petits. Llibre colpidor i emotiu, com tots els de l'escriptora bielorrussa, Aleksiévitx ha creat tot un gènere literari que mai no et deixa indiferent: la història coral de veus, de testimonis que mai no podrem oblidar.

 • 'Mantente firme' / 'Hold your Own' de Kate Tempest (La Bella Varsovia)

Temes: Poesia / Societat / Diversitat afectivo-sexual / Dona

La figura mitològica grega de Tirèsies, endeví cec que va intervenir entre déus i homes, homes i dones, vius i morts, vertebra aquest poemari. Kate Tempest, coneguda també per la seva carrera musical com a rapera, recorre les diferents edats i canvis del mític endeví per dibuixar una visió no sempre amable de la societat contemporània.

Directe, provocador, i alhora profundament literari i ple de passió, el llibre ens proposa una reflexió punyent sobre la manera en què ens construïm i en la qual ens construeixen. L'edició bilingüe en anglès permet entendre perquè Tempest, tot i la seva joventut, ja és considerada una de les figures clau de la nova música i poesia britàniques.

 • 'Bienvenido a Sarajevo, hermano' de Boban Minic (Icària Editorial)

Temes: Novela autobiogràfica / Balcans / Periodisme

El vint-i-cinquè aniversari de l'inici del setge a Sarajevo (1992) és un bon pretext per recuperar i endinsar-se en el testimoniatge d'aquells fets de la mà de Boban Minic.

Aquest periodista bosnià, que en aquell moment exercia de locutor a Ràdio Sarajevo, va decidir no fugir de la seva ciutat i mirar de transmetre esperança als oients enmig de la cruesa i barbàrie d'aquella guerra.

Minic ara viu a Catalunya i la seva història, publicada el 2012, ha inspirat el documental «Bona nit, Sarajevo», estrenat recentment.

 • 'Llámame Paula' de Concepción Rodríguez Gasch (Bellaterra)

Temes: Transsexualitat / Diversitat afectivo-sexual / Novel·la juvenil

La primera novel·la espanyola sobre una adolescent transsexual ens va arribar fa un any de la mà de la mestra sevillana Concepción Rodríguez.

Des de la seva experiència com a educadora, Rodríguez va decidir escriure aquesta història després de conèixer un cas real de discriminació d'una jove transsexual en una escola de Màlaga.

Un llibre per visibilitzar i normalitzar la diversitat de gènere i/o sexual, amb l'al·licient narratiu d'un misteriós robatori en el qual es veu implicada la protagonista.

 Pròleg de Mar Cambrollé, presidenta de l'Associació de Transsexuals d'Andalusia

 • 'La grieta' de Carlos Spottorno i Guillermo Abril (Astiberri)

Temes: Periodisme / Novel·la gràfica / Refugi / Europa / Fotografia

Després de tres anys de feina periodística, el fotògraf Carlos Spottorno i el reporter Guillermo Abril es plantegen donar nova forma narrativa a 25.000 fotos i 15 quaderns de notes per explicar què està passant a les fronteres de la Unió Europea.

Hi trobem els subsaharians que malviuen al Gurugú mirant d'arribar a Europa, el rescat d'una pastera a les costes de Líbia, l'èxode als Balcans, refugiats afganesos i camerunesos que arriben des de Rússia en ple hivern...

Diari real de camp de dos reporters que recorren la frontera europea des de l'Àfrica fins a l'Àrtic per desemmascarar les causes i conseqüències de la crisi d'identitat d'Europa.

 • 'Alpha: Abiyán-Estación París Norte' de Bessora y Barroux (Norma).

Temes: Novel·la Gràfica / Refugi / Migració / Mediterrani / Àfrica 

Còmic que neix de la història real d'un africà de Costa d'Ivori que el guionista va conèixer a París. El protagonista, l'Alpha, viu sol a Abidjan, des que la seva dona i fill van sortir sense visat cap a l'estació de París Nord.

L'Alpha decideix deixar-ho tot per trobar-los: ni els traficants de persones deshonestos ni els camins pel desert, els camps de refugiats o les barcasses sobrecarregades el faran desistir de seguir el seu camí.

Còmic commovedor i vibrant, va ser guardonat amb el Premi Metges sense Fronteres 2015.

 • 'Kobane calling' de Zerocalcare (Reservoir Books).

Temes: Guerra i conflicte / Kurdistan / Síria / Turquia / Reportatge gràfic

A mig camí del reportatge gràfic i la crònica de viatges, l'italià Zerocalcare, amb un grup de voluntaris de Roma, ens situa a pocs quilòmetres de Kobane, entre Síria i Turquia, on els kurds van combatre durament l'Estat Islàmic.

S'hi narra el conflicte amb informació de primera mà i combinant humor i digressions i s'hi detecta una mirada crítica i un fort compromís emocional amb les persones que coneix l'autor.

***Més propostes de literatura infantil / juvenil, a la plataforma Boolino, en aquest enllaç:

http://www.boolino.es/es/itinerarios/amnistia-internacional-los-derechos-de-la-infancia/

Llibres seleccionats per Amnistia Internacional Catalunya. Per la compra de cada exemplar d'aquesta llista, Boolino destinarà 0,50 euros a l'organització.  Aquesta selecció recull llibres i contes que promouen drets en la infància, lluiten contra les desigualtats socials i desperten un esperit crític i actiu.


I a les xarxes socials